Handchecking

Er is een aantal manieren om jezelf het leven makkelijker te maken als je als arbiter op het veld staat in onze mooie sport. Laten we er twee uitlichten, waarbij we op de eerste ‘Cover your violations’ in een latere post terugkomen. De andere is ‘handchecking’ eruit halen.

Om de basis daarin duidelijk te krijgen duiken we even in de regels. Wat vinden we in het Oranje boekje?

The touching of an opponent with the hand(s) is, in itself, not necessarily a foul.

Mooi, dat betekent dat we dus niet bij elk contact hoeven te blazen. Maar wanneer dan wel?

The officials shall decide whether the player who caused the contact has gained an advantage. If contact caused by a player in any way restricts the freedom of movement of an opponent, such contact is a foul.

Oke. We moeten dus eerst even kijken naar wie er verantwoordelijk is voor het contact! Om dat goed te kunnen beoordelen is het belangrijk om op de juiste positie te staan. Spelers zijn altijd in beweging, dat betekent dat wij dat als arbiters ook moeten zijn. Laten we afspreken altijd een maximale effort te doen om op de beste positie te staan.

Wanneer het contact de ‘freedom of movement’ beïnvloedt spreken we van een persoonlijke fout. Vaak hoor je SBQR langskomen in dat verband. Speed, balance, quickness, rhythm. (vaart, balans, snelheid, ritme). Het is dus belangrijk om te herkennen of door het contact -of dat nu door de verdediger of door de aanvaller geïnitieerd is- de opponent gehinderd wordt.

Illegal use of the hand(s) or extended arm(s) occurs when the defensive player is in a guarding position and his hand(s) or arm(s) is placed upon and remains in contact with an opponent with or without the ball, to impede his progress.

Interessant! Handchecking kan ook gebeuren zonder dat de speler in kwestie in balbezit is! Een hand op de tegenstander waardoor deze gehinderd wordt is dus een fluitsignaal waard! No questions asked! Verdedigen doen we op de voeten!

To repeatedly touch or ‘jab’ an opponent with or without the ball is a foul, as it may lead to rough play.

Laten we deze ook even op ons inwerken. Herhaaldelijk het contact maken met de tegenstander mogen we er dus ook uithalen. Misschien is er nog wel geen sprake van het hinderen van de voortgang van de tegenstander, maar als je het er niet uithaalt en bestraft, gaat het contact harder worden, komen er wellicht reacties die het spel hard en vervelend maken. Met andere woorden: lees wat er gebeurt!

Youtube staat vol met clips om te leren over situaties die we als scheidsrechters tegen kunnen komen. Er zijn verschillende groepen ook op facebook waar interessante clips en discussies langskomen.

Hierbij een link naar de teaching materials van FIBA. Misschien aardig om ze een keer met je collega te bespreken in een pregame?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *